Famózna červená šošovicová kaša s volským okom, špekáčkami alebo klobásou
Suroviny:
- 200 g červenej šošovice (bohatá na bielkoviny a rýchlo sa varí)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná na jemno)
- 2 strúčiky cesnaku (pre plnšiu chuť)
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1 ČL majoránky (dodá jedlu jemný bylinkový nádych)
- 2-3 ks bobkového listu
- 2 PL masla (na jemné zlatisté opečenie cibule)
- 1 ČL sladkej papriky (pre krásnu farbu a sladkastú chuť)
- Vajíčko, špekáčky alebo klobása (na ozdobu a bohatšiu chuť)
- Čerstvé pečivo (ideálne na vytieranie lahodnej šošovicovej kaše)
Postup prípravy:
-
Príprava základu: Na strednom plameni roztopíme maslo v hrnci, pridáme cibuľu a jemne ju orestujeme do zlatista. Pridáme sladkú papriku, ktorú len rýchlo popražíme (aby nestratila chuť), maximálne 10 sekúnd, a hneď pridáme červenú šošovicu.
-
Varenie šošovice: Zalejeme šošovicu vodou, len aby ju zakryla. Do hrnca pridáme cesnak, čierne korenie, soľ a bobkový list. Necháme všetko pomaly variť, kým šošovica zmäkne, čo trvá približne 15-20 minút.
-
Záverečná úprava: Keď je šošovica uvarená, vytiahneme bobkové listy a pridáme majoránku, ktorá zvýrazní chuť. Celú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej kaše, vďaka čomu získame jemnú a krémovú textúru.
-
Dokončenie: Kašu servírujeme s dokonale pripraveným volským okom, grilovanými špekáčkami alebo kúskami šťavnatej klobásy. Pre dokonalý zážitok odporúčame čerstvé pečivo, ktoré nasaje všetky chute.
-
Tip: Ak chcete jedlo povýšiť na nový level, pridajte k šošovicovej kaši pár kvapiek olivového oleja a čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.
Táto bohatá a výživná červená šošovicová kaša vás nielen zasýti, ale aj zahreje a poteší každú chuťovú bunku. Dobrú chuť!