Suroviny:
4 cvikly strednej veľkosti
500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
500 ml šťavy z cvikiel (100%)
šťava z 1 čerstvého pomaranča
8 PL balzamikového octu z čiernych ríbezlí Pödör
200ml kokosovej smotany
Postup:
1. Cvikly upečieme neošúpané, v predhriatej rúre pri 200 stupňoch (asi 1 hodinu).
2. Šťavu z cvikiel zohrejeme v malom hrnci a necháme odpariť sa asi 20% z pôvodného množstva, potom prilejeme balsamico z čiernych ríbezlí Pödör. Ešte krátko varíme, aby šťava zhustla, dbajúc o to, aby neprihorela. Odložíme nabok.
3. Upečené cvikly ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do veľkého hrnca, prilejeme vývar a dáme variť.
4. Varíme do prvého vretia, ručným ponorným mixérom rozmixujeme. Pridáme zahustenú cviklovú šťavu s balsamicom z čiernych ríbezlí, šťavu z pomaranča, nakoniec smotanu. Poriadne premixujeme.
5. Ak chceme pekné servírovanie, odložme trocha upečenej cvikly a položme do polievkového taniera niekoľko kusov rôznych veľkostí a na to nalejme polievku.
6. Servírujeme ju horúcu, každý tanier polejeme 1 čl pistáciového oleja Pödör a ihneď konzumujeme.
Tip
Ak nemáme čas na upečenie cvikly, môžeme surovú cviklu hneď variť, ale pečením dostaneme charakteristickejšie chute.
Tento recept obsahuje nasledovné zložky:
Omega-3, Omega-6, Vápnik, Železo, Mangán, Vitamín C, E