Suroviny:
220g olúpaných očistených batátov
300g olúpaných zemiakov
100g gaštanovej múky
2 vajcia
1,5dcl vody
300g špenátu
70g ghee
200g kozieho / ovčieho čerstvého syra
6 strúčikov cesnaku
10 lístkov medvedieho cesnaku
mleté čierne korenie
Postup:
Olúpané surové zemiaky a batáty nastrúhame na struháku na jemno alebo ich rozmixujeme vo foodprocesore ale nie na kašu. Zmiešame v miske spolu s múkami, vajcami, vodou a soľou do hustejšieho cesta.
Do 4 litrového hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme a cez ,,haluškovač“ vyrobíme halušky. Po vyplávaní na povrch ich necháme variť cca 3 minúty. Sitkom scedíme. Do keramickej misy na dno rozdrobíme čerstvý kozí syr a hotové, scedené halušky naň položíme a premiešame.
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme pretlačený cesnak. Pridáme umyté osušené špenátové listy, nasekané na drobno a krátko orestujeme cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka. Halušky presunieme na panvicu a zmiešame so špenátom. Podávame teplé, posypané nasekaným čerstvým medvedím cesnakom.